Saltar a continguts

Fundació privada ADA Món Adivasi

Navegació

Menú principal

Notícies

26/01/2017
Federico Sopeña Gusi, sempre aquí

El missioner jesuïta Federico Sopeña mor a l’Índia als 90 anys després de gairebé set dècades dedicat a l’acció social amb els més desafavorits

Imatge de complement

NOTA DE PREMSA

  • Nascut a Barcelona, des del 1949 impulsava projectes educatius, sanitaris i d’emancipació social amb organitzacions locals i el 2016 va aconseguir la nacionalitat índia  
  •  La reflexió teològica, la llibertat de pensament i el compromís amb els pobres i exclosos van marcar la seva trajectòria, en què destaca el treball amb els pobles aborígens 

 

Federico Sopeña Gusi, Father Sopeña per a la gran família índia amb la que ha viscut els darrers gairebé setanta anys, va morir ahir als 90 anys al Holy Spirit Hospital de Bombai per causes naturals. La Fundació ADA per al Desenvolupament dels Adivasis, creada pel seu entorn a Barcelona per garantir l’estabilitat i la continuïtat dels projectes d’acció social, educativa i sanitària que el missioner jesuïta ha impulsat a l’Índia, expressa el seu condol i fa una crida a recordar els aprenentatges que ell mateix reivindicava: "Els adivasis ens han ensenyat a aspirar sense ambició, a compartir amb generositat, a viure en harmonia amb l'entorn".

Nascut a Barcelona el 10 de març de 1926, el 1949, quan tenia 23 anys, la companyia dels Jesuïtes va enviar-lo a l’Índia amb la missió d’evangelitzar la població local, però després d’una primera fase formativa al nord del país, el contacte amb els barris de barraques de Bombai va canviar radicalment l’orientació de la seva tasca. “Crec que veníem amb la idea de parlar de Jesús, de Crist com a unificador de la humanitat, però enlloc d’evangelitzar-los a ells, m'han acabat convertint ells a mi... no una, sinó diverses vegades!", deia sobre la seva relació amb la població local.

La seva evolució vital i l’impacte de la seva feina a l’Ínida es relaten al documental Father Sopeña: 60 anys aprenent hindi, estrenat a TV3 el 2013. A la pel·lícula s’hi recullen les reflexions del missioner al voltant de la la fe, l’amistat, l’amor i la mort, entre altres temes cabdals en la seva vida. “La salvació està en que ens estimem els uns als altres. Si sóc capaç d’estimar realment, l’amor no morirà i és la nostra salvació perquè ens fa canviar, ens transforma. Crec en l’eternitat de l’amor, l’amor és indestructible”.

La tasca social de Federico Sopeña posava èmfasi en l’apoderament de les persones, al marge de quina fos la seva religió. “La primera necessitat és omplir l’estómac –argumentava--, però després ve l’accés a la salut, a l’ensenyament i la insistència en els drets humans, drets fonamentals, drets cívics com el dret a la informació o al treball”.

Federico Sopeña serà enterrat avui dijous 26 de gener a la Vinayalaya Retreat House de Bombai, on va viure els últims anys, complint-se així el seu somni de morir com a indi en terra índia. A Barcelona, els Jesuïtes de Casp oferiran una cerimònia a principis del mes de febrer.