Saltar a continguts

Fundació privada ADA Món Adivasi

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Art Warli

Imatge de complement

La pintura warli és l'expressió artística dels warlis, adivasis del districte de Thane, al nord de Mumbai. És tan antiga com les mateixes tribus. Generada i lligada al ritual nupcial i la fertilitat, s'aplica sobre la paret de la casa de la nova parella i la realitzen les dones casades. Actualment també ha esdevingut una eina per al diàleg i denúncia d'aquests pobles envers els canvis socials, estructurals i mediambientals que els envolten i trasbalsen la seva vida.

Imatge de complement

Els materials amb què treballen provenen de la natura, com la sèmola d'arròs o la terra barrejada amb fems. Els pinzells es fan amb branquillons de bambú mastegats. Cada petit detall de la pintura és significatiu.

Ens parla de la seva vida, l'entorn, els recursos, la salut, la família, els animals, els rituals i la visió cosmogònica.

Imatge de complement

La pintura és per als warlis una manifestació cultural i un crit de denúncia dels seus problemes. És el llenguatge d'imatges a través del qual s'han expressat els adivasis durant segles, i amb el qual s'autoidentifiquen. Aquest art forma part de l'organització tribal i de la seva visió del cosmos. La simplicitat del dibuix amaga la complexitat del missatge, que representa tradicions, creences i costums, així com la denúncia d'una situació social i mediambiental que es deteriora dia a dia.

ADA col·labora donant suport als grups artesanals! Actualment un projecte de cooperació promou el manteniment i l'ensenyament de l'art warli entre els escolars adivasis. Així es pretén conservar les tradicions culturals i obrir noves vies comercials, amb l'expansió d'aquesta forma d'expressió.


VIDEO

 Il·lustratiu de l'art warli i la seva simbologia. Produït per ADA. 2005

Enllaç: ART WARLI a YOUTUBE